top of page
Opnamestudio

PODCAST LATEN MAKEN

Waarom ik jou kan helpen met het maken van een Podcast

Door mijn jarenlange ervaring opgedaan bij diverse lokale, regionale en internetradiostations met zowel het maken als het bedenken van radio programma’s ben ik uiteraard in staat om jou te helpen bij het maken van een Podcast.


Laat ik beginnen toe te lichten voor degenen die nog niet zo thuis zijn in de wereld van Podcasting, een Podcast kun je vergelijken met een radioprogramma. Een Podcast wordt tegenwoordig ook steeds vaker op beeld gezet, zodat je de mensen naar wie je luistert ook in beeld ziet. Op die manier kun je ook een Podcast kijken, bv. op YouTube.


Echter uit onderzoek blijkt dat 90% van de mensen alleen luistert naar een Podcast, slechts 10% luistert èn kijkt dus naar een Podcast. 
Een Podcast gaat dus om het gesproken woord. De meeste mensen luisteren naar Podcasts vanaf hun mobiel, en doet dat bv. in de trein of bus, in de auto, op het werk of voor het slapen gaan.


Bij het maken van een Podcast komt nog best wat kijken!
De eerste vraag die rijst is natuurlijk wat ga je in de Podcast bespreken. Een Podcast is geen commercial en bevat meestal een interview of een verhaal. Beide moet je uiteraard voorbereiden, in geval van een interview de juiste vragen stellen en een goede gast hebben die geen schroom heeft om in een microfoon te praten.


Vervolgens dien je je voor te bereiden door je te verdiepen in de persoon die je uitnodigt, kijk bv. naar de cv, carrière, social media kanalen en hobby’s van je gast. Dit soort info komt uiteraard mooi van pas in je Podcast bij het stellen de juiste vragen aan je gast.


Dan ga je bepalen waar je het over gaat hebben. Het kan bijvoorbeeld leuk zijn om een klant of relatie uit te nodigen, of een goede leverancier, maar het gebeurt ook regelmatig dat medewerkers worden uitgenodigd om hun zegje te doen, zodat wat er leeft in je bedrijf breder onder aandacht komt van alle medewerkers.


Je hoeft echt niet meteen een hele Podcast serie te gaan maken. Het is gewoonweg al belangrijk om te laten zien dat je Podcast omarmt als één van je media kanalen en dat mensen de kans krijgen op deze manier dingen te weten te komen over jou, je bedrijf of de geïnterviewde persoon die je anders nooit te weten zou komen.


Een veel gestelde vraag is: mag ik muziek draaien in mijn Podcast?

Het snelle antwoord is ja en nee. Een Podcast mag muziek bevatten maar nooit meer dan 50%. En als je muziek wilt draaien heb je daarvoor een licentie nodig van de BUMA-Stemra. Ik kan je de BUMA/Stemra regels uiteraard verstrekken en je daar ook meer over vertellen, je kunt ze ook vinden op de website van BUMA/Stemra.

Als je er zeker van wilt zijn dat je geen extra kosten voor muzieklicenties hoeft af te dragen is het natuurlijk het meest veilig om geen muziek te draaien in de Podcast. Het gebeurt dan ook vrij weinig in de praktijk. Tevens verwachten mensen die luisteren naar een Podcast ook gesproken woord.

 

Openingstune en afsluitende tune
Wat natuurlijk wel leuk is voor de herkenning van je Podcast zijn een openingstune en afsluitende tune. Uiteraard kan ik je hiermee helpen door deze voor je te produceren.


Een pakkende naam voor je Podcast is ook belangrijk! Kort en treffend is altijd goed, maar het moet natuurlijk ook wel de lading dekken van jouw verhaal of bedrijf.

 

De techniek voor het opnemen en monteren van de Podcast
Dan is er uiteraard ook nog het technische gedeelte, namelijk het opnemen van je Podcast. Ook hierbij kan ik je ondersteunen, met professionele microfoons, regelbare mixer en digitale opname. Zelfs het in beeld brengen van je Podcast is mogelijk zodat je deze ook op YouTube kunt uploaden. Uiteraard wordt de Podcast ook voor je gemonteerd. Een Podcast is niet live dus fouten kunnen er gewoon later uitgeknipt worden.

 

Distributie en promotie van de Podcast
Vervolgens moet je Podcast digitaal worden gedistribueerd. Dat kan bv. op je eigen website, maar er zijn ook vele gratis tools voor handen zoals Soundcloud en Mixcloud waarvan je vervolgens weer heel makkelijk kunt delen op alle bekende social kanalen zoals Facebook en LinkedIn.


Ten slotte rest er nog een stuk promotie om je Podcast onder de aandacht te brengen. Dat kan uiteraard mond-op-mond maar ook met gerichte online marketing campagnes waarmee ik je ook kan helpen.


Samenvattend: 
Ik kan je helpen met het bedenken en inspreken van je Podcast, het voorbereiden, afnemen en monteren van een interview voor in je Podcast en het algeheel opnemen, monteren, distribueren en promoten van je Podcast.


Als laatste rest natuurlijk de belangrijke vraag: Wat kost het als je een Podcast laat maken.
Dat is uiteraard sterk afhankelijk van de hoeveelheid diensten die je afneemt en het aantal uren dat ik voor je aan de Podcast werk.
Indien gewenst kan ik een totaalplaatje voor je uitwerken op basis van je wensen!

 

Contact
Neem gerust contact op voor meer info of stuur direct een e-mail naar mediaservices@deejayjerome.nl voor het maken van een afspraak.

Of klik hier voor het contactformulier.

Note: In onderstaande Podcast hoor je nog JVDSmedia terugkomen, dat is de handelsnaam die ik gebruikte voor Deejay Jerome Mediaservices.

Deejay Jerome

Kampenringweg 45D

2803 PE  Gouda

Tel: +31 (0)6 - 438 08 391

(je kunt natuurlijk ook een Whatsapp bericht sturen)

info@deejayjerome.nl

www.deejayjerome.nl

Volg mijn Playlists op Spotify

Spotify follow my playlists.png

Mijn Spotify Artiesten Account

Spotify follow Deejay Jerome.png

"MY LOVE'S IN THE MUSIC, THE MUSIC'S IN ME"

bottom of page