top of page
DJ-apparatuur
Foto van schrijverDeejay Jerome

Denon DJ SC Live 4

Review: De 4 kanaals stand-alone controller van Denon, de SC Live 4!

MIJN REVIEW VAN DE 4-KANAALS CONTROLLER DENON DJ SC LIVE 4

In dit artikel leg ik je uit waarom ik na zeer veel jaren gebruik te hebben gemaakt van Pioneer DJ Gear weer ben overgestapt op Denon, in dit geval naar de Denon DJ SC Live 4. Een standalone controller met maar liefst 4 kanalen.


Mijn eerste indruk Mijn allereerste indruk was vooral verbazing, omdat deze controller echt zoveel features biedt voor het geld dat je het bijna niet kunt geloven. Ik moest mezelf dus ook na het kijken van talloze video’s er toch echt zelf van overtuigen door hem in de winkel te gaan testen (wat ik heb gedaan bij Bax Music in Rotterdam). Qua afmetingen is hij zelfs iets kleiner dan de Pioneer XDJ-RX2 (al scheelt het heel weinig), maar wel flink lichter, dat scheelt 4 kilo, dus ideaal voor Drive-in DJ’s (en je rug)!! Overigens is er voldoende ruimte voor je handen en de bediening op de controller, zelfs met de 4 faders en voelt het zelfs wat ruimer opgezet dan op de Pioneer XDJ-RX2.


Ingebouwde Computer/Processor De Denon DJ SC Live 4 heeft een ingebouwde computer met exact dezelfde processor als de Denon DJ Prime 4 (het flagship van de Denon stand-alone controllers) en is daarmee super krachtig.


4-kanaals controller met usb toegang op alle 4 de kanalen

Ja, je kunt je tracks afspelen op alle 4 de kanalen. Waarom zeg ik dit meteen zo expliciet? Omdat op de Pioneer XDJ-XZ die zo geprezen werd om zijn 4 kanalen dit niet mogelijk was. Dus dan heb je een hele grote controller met 4 kanalen, en dan kun je 2 kanalen daarvan niet gebruiken om nummers vanaf je USB-Stick mee af te spelen…


Dat kan met de Denon DJ SC Live 4 dus gewoon wel!! Qua indeling heeft de Denon DJ SC Live 4 overigens nu echt de ‘club standard’ indeling, met de effecten unit rechts van de faders, waar op de Denon Prime 4 deze nog als dubbele effect units boven beide decks zaten (wat voor mij een reden was om deze niet te kopen).


Jog Wheels met display

In de jog-wheels kun je zien welk deck speelt, 1 & 3 of 2 & 4 aan de andere kant. In het Jog Wheel kun je ook je custom DJ Logo plaatsen van 800 x 800 pixels (zet dit op je USB Stick en selecteer deze in het menu). Verder kun je de aftel- of opteltijd en BPM aflezen in het Jog Wheel. De Jog wheels voelen zeer fijn aan, iets minder los dan op de Pioneer XDJ-RX2 wat ik persoonlijk erg fijn vind, al is dit voor iedere DJ weer anders. De zwaarte van het jog wheel kun je niet instellen, wel kun je de stoptijd instellen in het menu. Wat wel even wennen is, is dat wanneer je in ‘vinyl mode’ staat en je het jog wheel aan de zijkant terugtrekt, je geen signaal hoort op je koptelefoon, dat werkt namelijk alleen ‘bovenop’ het jog wheel (in tegenstelling tot Pioneer Gear). Maar ook dat went vrij snel.


Het scherm/display

Het scherm op de Denon DJ SC Live 4 is iets groter dan op een Pioneer XDJ-RX2 en Pioneer XDJ-XZ, maar kleiner dan die op een Pioneer XDJ-RX3 en dan op de Denon Prime 4. Maar het scherm staat in een betere hoek dan op de RX2, RX3 en XZ waardoor je het makkelijker afleest, ook buiten in daglicht of in het donker bij knipperende verlichting. Daarnaast heeft het scherm maar liefst 7 verschillende views: 2 kanalen horizontaal, 2 kanalen verticaal, 4 kanalen horizontaal, 4 kanalen verticaal, 2 kanalen met wav form, 4 kanalen met wav form en die een na laatste nogmaals maar dan met tracklist in plaats van wav form. En ja, dat doet het ook allemaal zonder het gebruik van DJ Software, waarover later in dit artikel meer!

Je kunt gewoon door je tracks heen scrollen door het scherm met je vinger naar beneden te bewegen, en het is razend snel! Grote mappen worden zo weer een peace of cake om te gebruiken. Je kunt net als op een smartphone in sommige functies ‘zoomen’ met je vingers op het scherm, bijvoorbeeld om het WAV form te vergroten of te verkleinen. Een track laden is heel eenvoudig: je bladert met touch door je mappen, scrollt naar de gewenste track, tikt hem aan en swiped hem naar rechts. Vervolgens opent zich een scherm met ‘Load track to deck 1, 2, 3 or 4’ met 4 grote cijfers van de kanalen/faders, Je tikt het gewenste deck aan en bam, je track is geladen. Dit kan uiteraard ook allemaal met het scroll wheel rechtsboven naast het scherm.


Wash Effect De zo op de Pioneer Opus Quad geprezen Smooth Echo knop zit ook op de Denon DJ SC Live 4, maar heet dan Wash en zit als één van de 4 standaard effecten links op de mixer, samen met filter, noise en echo. Als je deze activeert kun je deze met de effect knop boven de fader (bekend als Filter knob) naar links of naar rechts bewegen, en dat zorgt ervoor dat er een echo start die altijd op de maat zit en je draaiende track dus met een ‘on beat’ echo laat uitsterven. Je hoeft de schuif niet eens naar beneden te bewegen, dus hij is zelfs ‘post-fader’ met de schuif nog open. En dat is, by far, echt het mooiste effect dat ik ooit op DJ Gear heb gezien!!!


Ingebouwde speakers

Ingebouwde speakers in een betaalbare DJ controller, ik hoor je denken wat ik ook dacht, dat zal wel helemaal ruk klinken.. Maar niets is minder waar, wat een bizar goed geluid (en zelfs laag) komt daar uit, echt onvoorstelbaar. Je voelt de bassen door de gear heen!! Deze zijn voor een huiskamer meer dan voldoende, en je kunt ze tijdens een live gig ook nog als monitor speakers gebruiken. De speakers zijn gecombineerd met je Booth output. De volumeknop is zowel voor speakers die je op je Booth hebt aangesloten als voor het volume van de ingebouwde speakers. Overigens zit er naast de volumeknop een extra schakelaar waarmee je de interne speakers aan of uit kunt zetten, wel zo handig als je inderdaad externe monitorspeakers op je Booth hebt aangesloten. Overigens kun je de interne speakers niet oversturen of opblazen want er zit een limiter ingebouwd die dit voorkomt.


Built-in Wi-Fi

Met de built-in Wi-Fi kun je natuurlijk niet alleen gebruik maken van de streaming, waarover hieronder meer, maar ook Firmware updates binnenhalen is echt super eenvoudig. Dus niet meer eerst met een USB stick naar je computer, bestandje laden en terug naar je controller.


Streaming van diverse grote muziek portals

Met de SC Live 4 kun je door de ingebouwde Wi-Fi direct tracks streamen van diverse portals. En om meteen met de deur in huis te vallen, nee, helaas nog niet van Spotify en YouTube, maar wel van Amazon Music, Beatport, Soundcloud, Tidal en Dropbox.


Voor gebruik van Amazon (met toegang tot 100 miljoen tracks) heb je overigens een abonnement nodig bij Amazon, en op dit moment kun je slechts streamen met 2 kanalen, dus nog niet op alle 4 de kanalen. Maar wie weet wordt dit met een nieuwe software update nog gefixt. Let op: Je Amazon Music abonnement is op dit moment slechts geschikt voor één device, dus òf je Denon SC Live 4 òf een ander device. Voor ieder extra device heb je weer een extra abonnement nodig.


Een gestreamde track wordt overigens in een tijdelijk geheugen geladen, dus het is niet zo dat wanneer je een gestreamde track afspeelt en het internet dipt of valt uit dat je track dan stopt met spelen! Het gave is natuurlijk dat je nu eindelijk een gestreamde track gewoon kunt Cue-en, starten, stoppen en pitchen!! (dus geen geklooi meer met een kabeltje en de track 'op de gok' hoeven starten vanaf je smartphone ;-)


De Denon DJ SC Live 4 draait zowel met als zonder Software

De Denon DJ SC Live 4 werkt met Rekord Box geïndexeerde USB sticks, natuurlijk met Engine DJ van Denon, maar ook met Virtual DJ en zelfs Serato. Maaaarrrr, ook gewoon stand-alone. Dus ook wanneer je gewoon een berg MP3’s op je USB Stick hebt staan, inpluggen en draaien maar. Het indexeren van mijn USB stick met meer dan 10.000 nummers deed de controller binnen 3 minuten, en dat is alleen de eerste keer. Daarna analyseert de gear alleen de nieuwe tracks op je USB.


En in tegenstelling tot (moderne) Pioneer Gear, beschik je als je een USB stick zonder DJ Software gebruikt gewoon over dezelfde features als wanneer je een mèt DJ Software geïndexeerde USB stick gebruikt. En dat was voor mij uiteindelijk de reden waarom ik ben overgestapt. Terwijl ik in de winkel was heb ik namelijk ook mijn USB stick even in de nieuwe Pioneer XDJ-RX3 gedaan (zonder Rekord Box dus) en dan heb je een zeer beperkte view in je scherm, zelfs de toonhoogtes die op de RX1 en de RX2 in ieder geval nog in je tracklist waren te zien ontbraken… crap, dat vond ik echt een serieuze bummer. En voor mij echt dè hoofdreden dat ik niet voor de Pioneer XDJ-RX3 gekozen heb.


Het mooie van Denon Engine DJ Software is overigens wel dat er altijd één update is voor “alle” Denon DJ gear. Dus ook al heb je een wat oudere controller, de update is voor allen gelijk wat ook betekent dat je oude gear langer waardevol blijft, en je USB sticks uitwisselbaar zijn over diverse Denon Gear.


Waarom ik liever zonder Software draai

Waarom ik liever zonder software draai, is omdat ik in mijn studio niet standaard Rekord Box als mijn muziek database gebruik. Ik gebruik het wel om bv. mijn Radioshow in op te nemen. Maar i-Tunes is mijn standaard muziek database in combinatie met Mixed In Key software. Als ik nieuwe muziek heb, of een remix ergens van maak sla ik deze op, op een externe harde schijf waaronder 2 x een back-up, daarna sleep ik de tracks in i-Tunes, pas daar vervolgens alle tags aan (titels, artiest, opmerkingen, soort remix etc.) en vervolgens gaan de tracks door Mixed In Key om de BPM en Key te bepalen.


Ik draai zowel als Allround als Lounge DJ, ik heb mijn USB Stick daarom eigenlijk in tweeën verdeeld. Eén map met Allround en één map met Lounge met zo’n 30 hoofdmappen die beide weer zijn onderverdeeld in zeker 50 tot 100 mappen. Dit komt omdat ik zo divers draai, en alle stijlen dwars door elkaar. Ik denk dat dit voor veel Allround DJ’s wel herkenbaar is. Waar een house DJ maandelijks alleen nieuwe house tracks binnenhaalt gaat dit bij mij qua genres meestal x 20. De tracks die ik op mijn USB Stick wil zetten selecteer ik wekelijks en sleep deze naar kopie mappen, daarvandaan sleep ik een kopie naar mijn draai stick en een kopie naar de back-up waarvan automatisch nog een extra back-up wordt gemaakt.


DJ Software is voor mij gewoon niet handig

Als je weet hoe Rekord Box werkt, en je leest dan hierboven hoeveel tracks ik wekelijks in heel veel verschillende mapjes moet plaatsen (incl. kopieën naar back-ups) dan is de huidige DJ software voor mij gewoon niet handig en gaat er veel te veel tijd inzitten. Zeker de export terug naar de USB Stick is niet mogelijk met mijn werkwijze, meestal moet je dan je hele stick weer exporteren en met meer dan 10.000 tracks duurt dit zomaar 2,5 uur (en dan tel ik de back-ups nog niet mee).


En je Cue-punten dan?

Die zet ik gewoon live terwijl ik draai, daarnaast gebruik ik mega veel edits die ik wekelijks maak, dus eigen versies van tussen de 1 en 2 minuten die al helemaal goed zijn, die hoef ik live dus helemaal niet met Rekord Box in te korten, of via de WAV form deels te skippen. Bovendien, als je een track live aan het begin zet omdat de automatische Cue van een track niet helemaal lekker staat, dan is het een kleine moeite om hier live meteen een Hot Cue voor aan te maken. Deze Hot Cue punten worden gewoon onthouden, ook zonder DJ Software, en ook bij de volgende keer dat je je USB Stick in de DJ Gear laadt.


Afhankelijkheid van Software

Pioneer heeft het natuurlijk heel slim gedaan om mensen afhankelijk te maken van hun software. In principe had ik dit ook met i-Tunes, om die reden ben ik ook begonnen om al mijn tracks daar weer uit te kopiëren naar een mappen structuur op een externe harde schijf, gewoon als MP3 files, AAC’s of WAV’s. Het verplicht moeten gebruiken van software staat mij als mens gewoon tegen, het vergroot je afhankelijkheid en het beperkt je keuze bij het kiezen voor andere merken DJ Gear. Het voelt voor mij alsof je met je auto rijbewijs alleen maar in bv. een BMW mag/kunt rijden, en niet in een Audi of een ander merk. Ten slotte vind ik het gewoon heel raar dat je een hele dure controller koopt, maar er pas alles uit kunt halen als je verplicht een stuk software gebruikt… eigenlijk te zot voor woorden als je erover nadenkt.


Verlichting bedienen vanaf je DJ Controller

Bizar maar waar! Je kunt vanaf de Denon DJ SC Live 4 via Wi-Fi (draadloze DMX) gewoon je verlichting bedienen die dan ook nog eens automatisch op al je muziek die je draait meebeweegt. Zelfs je Philips Hue lampen kun je ermee bedienen!!


Eenvoudig menu

Het menu op de Denon DJ SC Live 4 is zeer intuïtief en wijst zich vanzelf. De knoppen en indeling zijn erg logisch. En als ik heel eerlijk ben, voor mij persoonlijk ook veel logischer dan op Pioneer DJ Gear. Er zijn op de controller twee microfoon kanalen welke je met een on/off knop aan en uit kunt zetten (beter dan die knop op de Pioneer XDJ-RX2 die je per ongeluk altijd in de talk-over zet..) en er is een volumeknop per kanaal. Mic 2 is een gecombineerde knop met de Aux ingang. Een 3-bands IQ per microfoon (met hoog, mid en laag instelling) vindt je ook in het menu. Die stel je dus digitaal in en niet met knoppen op de controller zelf.


Zijn er ook minpunten

Jazeker, die zijn er. En dat zijn de knoppen voor Cue, Play, Effecten en de Buttons voor Hot cue’s en loops. Niet omdat die knoppen niet werken, maar gewoon omdat ze anders werken dan op Pioneer DJ Gear, en dat is echt wennen. Je kunt ze niet zo makkelijk intikken, want dan doet een knop het gewoon af en toe niet.


Dit heeft te maken met een andere werkwijze, je moet als het ware je vingers op de knop leggen en dan drukken, in plaats van een harde tik te geven. Het grote voordeel hiervan is wel dat ik denk dat dit er voor zorgt dat er minder vaak knoppen sneuvelen! We kennen allemaal wel die DJ die net de week voor jou in de club heeft gestaan en denkt dat je een knop van de DJ Gear net zo hard moet inslaan als wanneer Riko Verhoeven iemand een klap uitdeelt.. met als gevolg dat er weer eens een Cue knop is gesneuveld. Door het laten rusten van je vingers op de knop en dan gewoon in te drukken ben ik ervan overtuigd dat dit laatste niet meer zo vaak gaat voorkomen.


Video’s Hieronder vindt je een 4-tal video’s die ik persoonlijk echt de moeite waard vind. Alle features worden uitgebreid besproken in deze video’s. Hopelijk heb ik je met dit artikel met daarin mijn eigen ervaringen en bevindingen over de Denon DJ SC Live 4 geholpen je te informeren of wellicht zelfs bewogen om hem te gaan aanschaffen.


Prijs Gesproken over aanschaffen, de Denon DJ SC Live 4 heeft een zeer interessant prijskaartje, in Nederland is de verkoopprijs slechts 1.295,- euro incl. BTW (1.070,25 ex. btw). Daarmee is het naar mijn idee absoluut “Best Bang for Your Buck”!!!


Waar te koop

Hieronder vindt je links naar (online) winkels waar de Denon DJ SC Live 4 te koop is.






Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


"MY LOVE'S IN THE MUSIC, THE MUSIC'S IN ME"

bottom of page