top of page
DJ-apparatuur
  • Foto van schrijverDeejay Jerome

PIONEER DJ OPUs QUAD

Bijgewerkt op: 8 mrt. 2023

Review: De nieuwste standalone controller van Pioneer, de DJ Opus Quad!

MIJN REVIEW VAN DE NIEUWSTE STANDALONE PIONEER CONTROLLER

Hij is vanaf vandaag (07-03-2023) officieel op de markt, de nieuwste standalone digital controller van Pioneer, de DJ OPUS QUAD. Leverbaar is hij op dit moment bij slechts enkele webwinkels, bij anderen kun je hem wel alvast bestellen. Linkjes naar Nederlandse webwinkels plaats ik onderaan dit artikel.


Mijn eerste indruk Mijn allereerste indruk was vooral verbazing, omdat deze controller er werkelijk totaal anders uitziet dan we gewend waren, niet alleen van Pioneer maar van ieder merk. De look en feel grijpt terug naar de luxueuze uitstraling van sommige Hi-Fi uit de jaren 80. Ook de ergonomie is totaal anders, namelijk geen rechthoek, maar schuin opstaand waardoor het scherm een stuk makkelijker is af te lezen dan in de standaard horizontale positie, tevens loopt de voorzijde niet recht maar naar beide zijkanten schuin weg. Dat laatste geeft optisch wel een enig vertekend beeld, maar doordat de pads zoals we die kennen van de Pioneer XDJ-RX series er niet meer opzitten is het erg rustig en geeft dat vooral veel ruimte voor je handen zonder dat je bang hoeft te zijn per ongeluk een pad in te drukken.


Geweldige verbeteringen Wat ik persoonlijk de meest geweldige verbetering vind is dat hij niet alleen 4-kanaals is, maar dat je in tegenstelling tot de XDJ-XZ ook op alle 4 de kanalen tracks kunt laden. Daarnaast is er in het midden een groot touchscreen (met de werking en het gevoel zoals die van een smartphone) geplaatst waar je niet alleen door folders maar ook binnen een folder gewoon naar boven en naar beneden kunt scrollen, en dat gaat razendsnel. Dat laatste hoeft dus niet meer met het jogwieltje, hoewel dat nog wel gewoon kan. Het jogwieltje is overigens vervangen door een joystick waardoor ook die nu een stuk sneller werkt.


Alle vier de decks staan in beeld met separate waveforms, alleen twee daarvan staan ook groot in het scherm. Wat ik echt de meest geweldige feature vind is dat je de track die je wilt afspelen in het scherm kunt aantikken en vervolgens met een druk op het scherm naar één van de vier decks kunt laden. Wat een snelheidsverbetering is dat!!!


Smooth Echo Wat echt een revolutionaire knop is (sowieso voor Pioneer Gear) is de Smooth Echo knop. Deze kun je naar hartenlust instellen, maar de mooiste feature is dat wanneer deze aan staat en je de fader dichttrekt er automatisch een echo klinkt op de maat van de muziek (instelbaar als ½, ¼ etc). Dit kon natuurlijk al wel met de galmknop die op alle Pioneer gear zit, maar het nadeel daarvan was altijd dat je die al moest activeren terwijl je track nog liep en dit gaf altijd een enorme (ongewenste) DB boost en kon je dit ook horen. Dat is met de Smooth Echo knop totaal verleden tijd aangezien deze pas begint te werken als je de schuif dichttrekt (je kunt het 'aanvangen van de echo' overigens naar persoonlijke voorkeur instellen, ook op de crossfader of op de pauzeknop).


Extra schermen en microfoon positie Omdat je het middelste scherm veel zult moeten gebruiken, omdat er veel functies nu via software gaan i.p.v. via knoppen, is er boven de beide decks een extra scherm geplaatst waar je de voortgang van je ‘spelende track’ gewoon kunt bekijken, zoals tijd, bpm, key en waveform. Dat voelt natuurlijk vertrouwt voor iedereen die de losse CDJ's gewend is.


Er zijn twee microfoonkanalen, dat is niet nieuw, maar één daarvan is naar de voorzijde van de controller verplaatst waardoor je veel makkelijker even een XLR kunt inprikken dan wanneer je dit achterop de controller moet doen (iedere DJ weet wel hoe lastig die soms, zeker in het donker in een krappe DJ Booth, te bereiken is).


Key Adjustment Net zoals in de Denon Prime 4 (de grote concurrent van de DJ Opus Quad) kun je nu in het scherm de key (toonhoogte) van een track veranderen wat het aan elkaar mixen van ‘clashende tonen’ tot het verleden doet behoren.


Extra Zone output Ten slotte is er (ook net als op de Denon Prime 4) een zone output toegevoegd. Dus naast een gebalanceerde XLR output en een gebalanceerde TRS Booth output en 2 x tulp ongebalanceerde master output heb je nu nog een gebalanceerde XLR master output extra, bijvoorbeeld om in een andere ruimte andere muziek af te spelen, of een videograaf te voorzien van een ‘regelbare’ output.


Waar te koop Hieronder plaats ik links van waar de Pioneer DJ Opus Quad te koop is. Bax Music: https://www.bax-shop.nl/dj-controller/pioneer-dj-opus-quad-all-in-one-dj-controller Tone Control: https://www.tonecontrol.nl/pioneer-dj-opus-quad


Video’s Hieronder vindt je een 4-tal video’s die ik persoonlijk echt de moeite waard vindt, ik heb ze geplaatst in persoonlijke volgorde van welke ik het meest waardevol vindt, al is dit natuurlijk zoals gezegd erg persoonlijk.


Hopelijk heb ik je met dit artikel met daarin mijn bevindingen over de Pioneer DJ Opus Quad een beetje geholpen je te informeren of wellicht zelfs bewogen om hem te gaan aanschaffen.


Prijs Gesproken over aanschaffen, de Pioneer DJ Opus Quad heeft wel een fors prijskaartje, in Nederland is de verkoopprijs 3.299,- euro incl. BTW (2.726,45 ex. btw).


Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


"MY LOVE'S IN THE MUSIC, THE MUSIC'S IN ME"

bottom of page